Rejseguide til Kosovo – seværdigheder, transport og anden rejseinfo

Blog feb 14, 2022
rejseguide til kosovo

Kosovo er en af de yngste nationer i verden. Som del af det gamle Jugoslavien har Kosovo gennemgået en voldsom historie siden 90’erne og frem til i dag.

Den historie vil uden tvivl gennemsyre din rejse til det lille land i Balkan. Den ældre befolkning husker tydeligt, hvordan krigen med geværer og bomber har lydt i gaderne. Seværdighederne er derfor også direkte præget af krigen.

Men Kosovo er ikke kun krig og konflikt – langt fra. Du kan her få noget hjælp til at finde de skønneste seværdigheder, naturoplevelser og meget mere.

Seværdighederne

Det gamle Jugoslavien var på mange måder et skønt samfund. Her kunne muslimer, jøder og kristne leve i sameksistens uden at voldte enorme problemer med fremmedhad eller hadforbrydelser.

Jugoslavien blev også anset som et af de få kommunistiske/socialistiske samfund, som rent faktisk fungerede. Mange venstreorienterede søgte til Jugoslavien for at finde det samfund, som kunne vise, at en kommunistisk stat faktisk godt kan fungere.

Denne historie kan man tydeligt se på Kosovos seværdigheder. Det kunne være den overdådige katolske Moder Theresa Katedral. I et land med næsten 90 % muslimer virker det besynderligt, at der i 2007 startede et byggeprojekt, hvor en gigantisk katedral skulle bygges.

Det skyldes, at religionen ikke dyrkes fanatisk i Kosovo, hvorfor der er plads til en stor katolsk katedral. Noget vi kunne lære af i Danmark, hvor vi stadig mangler en stor Moské.

Udover katedralen, skal man se Newborn monumentet. Det etnografiske museum er også helt oplagt for at kunne kortlægge den vilde historie og folkevandringerne igennem landet.

Ret morsomt er det også, at man kan finde en Bill Clinton statue i Kosovo. Derudover skal du se fodbold på en lokal bar eller cafe. Overalt i Balkan er man begejstret for sport og særligt fodbold.

Natur og transport

Kosovo er et lille land. Rejser du rundt i hele Balkan vil du bemærke, at det i Kosovo er væsentlig nemmere komme omkring. Størrelsen på landet er betydeligt mindre en f.eks. Serbien, men infrastrukturen er også væsentlig bedre – og stadig billig!

Du finder ikke smukke strande som i Kroatien eller Montenegro. Du finder derimod rig mulighed for at vandre rundt i Prizren eller vandre langs vandløb i Pec. Det lille land byder på bjerge, frodig natur og rig mulighed for at møde de lokale på vandre- og teltture.

Husker man at smile og rejse med et åbent sind, bliver du med garanti inviteret med ind på en kop te eller måske noget brændevin.

Sport

I hele det gamle Jugoslavien havde sporten en enorm betydning. Og de var utrolig dygtige til sport. Rejser du i Kosovo og Balkan, vil de lokale med sorg i stemmen kunne fortælle, hvordan Danmark tog deres plads til EM i 1992. Jugoslaverne var favoritter til at gå videre fra puljen og måske endda snuppe guldet.

Indenfor basket er de gamle jugoslaviske lande – herunder også Kosovo – blandt de bedste i Europa. Du finder store NBA-stjerner fra de gamle jugoslaviske lande.

Volleybold, håndbold og boksning er også stort i Kosovo. De har store boksestjerner som Aziz Salihu og Besim Kabashi.

Bliver du inviteret ind på te, er der helt oplagt at diskutere noget sport – hvis du altså selv er sportsinteresseret.

Aktiv historie

Som dansker glemmer vi meget ofte, at den sidste krigsperiode i Europa ikke var anden verdenskrig, men borgerkrigene i Jugoslavien. Krigene i Jugoslavien strakte sig over mere end 15 år. Der er fredeligt i dag og intet at frygte for turister. Men vi skal blot 20 år tilbage i tiden for at finde Kosovokrigen, hvor der faldt bomber, og skud blev affyret i gader.

Derudover er det kun små 15 år siden, at Kosovo startede med at regere som en selvstændig stat. Den historie kan du ikke undgå at snakke med de lokale om eller læse om på museer.