Kosovo seværdigheder – syv seværdigheder der er værd at se i Kosovo

Blog dec 30, 2021
kosovo seværdigheder

Kosovo er et land de færrest danskere har besøgt. Det er synd, for der er virkelig mulighed for mange spændende oplevelser i det lille Balkanland.

Kosovo

Kosovo er en stat på Balkanhalvøen med en befolkning på omkring to millioner mennesker, der hovedsageligt er etniske albanere. Der findes dog også en række andre etniske gruppe i landet, der har et areal på ca. en fjerdedel af Danmark. Hovedstaden og den største by i Kosovo hedder Pristina. I Pristina bor omkring en halv million indbyggere.
Kosovo erklærede sig som en uafhængig stat i 2008, er anerkendt af en lang række andre lande, heriblandt Danmark men er dog ikke officielt anerkendt af FN.
Der benyttes i øvrigt euro i Kosovo, selvom landet ikke er medlem af EU.

Historien

Kosovo har en lang historie som område, men ikke en særlig lang historie som selvstændig nation. Landet har tidligere været en del af det store osmanniske rige, blev siden en del af Serbien og Titos Jugoslavien. I 1974 gav præsident Tito selvstyre i Kosovo i forbindelse med gnidninger mellem serberne og albanerne i området. Selvstyret blev ophævet igen i 1989. I slutningen af 1990’erne udbrød Kosovokrigen, der bestod først af en konflikt mellem serbere og albanske separatister og siden en intervention fra NATOs side, der stoppede krigen. Kort efter blev den første præsident for Kosova valgt, men altså først i 2008 godkendte Kosovos parlament en uafhængighedserklæring.

Kosovo Museum

I Kosovo har du som besøgende mulighed for at få rigtig mange oplevelser og besøge en række seværdigheder. I hovedstaden Pristina findes landets nationalmuseum med navnet Kosovo Museum. Det er bygget i 1949, og indeholder spændende effekter og god beskrivelse af hele Kosovos historie. Museet er desuden meget aktivt i at foretage og støtte arkæologiske udgravninger.

Newborn monumentet

Også i hovedstaden Pristina findes Newborn monumentet. En skulptur der blev afsløret den 27. februar 2008, dagen hvor landet rev sig fri fra Serbien, og monumentet symboliserer Kosovos uafhængighed. Skulpturen består af bogstaverne i ordet Newborn, og er ekstremt populært at blive fotograferet ved.

Bill Clinton statue

Bill Clinton var præsident i USA under Kosovo krigen, og hovedmanden bag NATOs indblanding i krisen. Som tak for Clintons indsats er der både navngivet en Bill Clinton Boulevard og rejst en status af amerikaneren i Pristina. Specielt statuen er en stor turistattraktion, og meget populær. Der er tale om status på hele tre meters højde, der syner meget markant.

Klokketårnet Sahat Kulla

Midt i det historiske og kulturelle område af Pristina findes klokketårnet Sahat Kulla. En bygning med stor kulturel, historisk og arkitektonisk værdi. Et sted der også er interessant for udsigten fra tårnet, og absolut er værd at besøge.

Old Bazaar of Petja

I byen Peja, der er Kosovos fjerdestørste, skal du opleve Old Bazaar of Peja. Et marked, der blev etableret helt tilbage i det osmanniske rige. Her kan du få alt både i håndværk, men også landbrugsvarer og andre madvarer. Markedet er flere gange blevet ødelagt under krige, men er genopbygget, og absolut et besøg værd.

Sinan Pasha Mosque

I byen Priznen er det værd at besøge moskeen Sinan Pasha Mosque. Et smukt og spændende, også da man derfra får et overblik over det meste af byen. Moskeen er bygget i 1615, og det er spændende at sætte sig ind i stedet historie.

Our Lady of Ljevis

I samme by som moskeen Sinan Pasha Mosque bør man som besøgende ei Kosovo også besøge den kristne kirke Our Lady of Ljeviš. Et smukt bygningsværk, der er på FNs liste med fredet steder. Stedet har været brugt til religiøse aktiviteter siden antikken, og har en fascinerende historie, der er værd at udforske.

Byen Peja

Peja er den største by i det vestlige Kosovo, og findes ved foden af rugovabjergene. Byen er smukt beliggende og har mange interessante steder, der bør blive udforsket. Blandt andet bør du ligge vejen forbi de nærliggende vandfald, hvor det også er muligt at opleve nogle virkelig interessante grotter. Kosovo har generelt en fascinerende historie og mange smukke og interessante steder at besøge.